TRAMLIJN 26 NAAR IJBURG


Update: 27 september 2005

In het voorjaar van 2005 werd de nieuwe tramlijn naar IJburg geopend. Een mooie aanleiding om eens een kijkje te gaan nemen in IJburg. De lijn kent een fraaie tramtunnel en een mooie brug over het Buiten IJ naar het Steigereiland.Combino 2202 Combino 2202 Combino 2202
Met Combino (twee-richtingtram) 2202 werd instructie gereden op de lijn. De tram berijdt hier de keerlus op het Haveneiland in IJburg.
Combino 2131 Combino 2135 Combino 2131
De wijk is nog volop in aanbouw. Nieuwe bewoners hebben meteen een goede verbinding met het Centraal Station.
Brug Brug Brug
De brug verbindt het Zeeburgereiland met het Steigereiland. Het overgrote deel van deze brug bevindt zich ter plaatse van de zogenaamde oergeul. De brug zal een belangrijke functie vervullen in de hoofdontsluiting van IJburg met Amsterdam. De brug vormt een belangrijke verkeersader, zowel voor de fiets, de tram als de auto. De trambaan op de brug is voorzien van een verharding waarin de spoorstaven ingestort zijn, zodat de trambaan ook gebruikt kan worden door hulp- en nooddiensten. Tevens is de trambaan geschikt voor sneltrammaterieel. Aan beide zijden van de brug ligt een fietspad voor verkeer in twee richtingen zodat overstekend verkeer over auto- en trambanen beperkt wordt.
Brug
Uiteindelijk is gekozen voor de ontwerpen van de Engelse architect Nicholas Grimshaw & partners.
Combino 2137 Combino 2136 Combino 2131
De trambaan ligt voor een groot deel evenwijdig aan de treinbaan.
Combino 2131 Combino 2133
Een enorm lange tramtunnel leidt lijn 26 naar het Zeeburgereiland.
Combino 2131 Combino 2137 Combino 2133
Op het Zeeburgereiland is een depot in de open lucht waar de trams kunnen worden opgesteld.
U bevindt zich hier Hoe laat komt de tram? Centraal Station
De trams van lijn 26 hebben een redelijk hoge frequentie. Het eindpunt is Centraal Station.Als u opmerkingen heeft, e-mail mij dan.

Deze pagina is onderdeel van Tramfoto.nl.